Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Informacje

Szkoła

WARSZTATY KULINARNE DLA KLAS SZÓSTYCH – BIAŁKO, CZYLI CO? – PASTY KANAPKOWE

17 października 2023r. zostały zorganizowane w osobnych grupach dla klas szóstych warsztaty kulinarne na temat: „Białko, czyli co?”. Warsztaty zostały opłacone
w całości z projektu „Erasmus+” (prowadzenie plus produkty), a zorganizowane
w sali wyposażonej z projektu „Laboratoria przyszłości”.

Najpierw uczniowie zapoznali się z teorią min.: do czego potrzebne jest nam białko, w jakich artykułach spożywczych możemy je znaleźć, ile potrzebujemy spożywać białka w codziennej diecie. Następnie odbyły się warsztaty, czyli przygotowanie past kanapkowych bogatych w białko. Grupy zostały podzielone na 3 zespoły, które przygotowały pyszne pasty:

  • twarogową ze szczypiorkiem i rzodkiewką;
  • z ciecierzycy z kurkumą i czosnkiem;
  • z tuńczyka z ogórkiem, cebulą, jajkiem i majonezem.

Wszystkie pasty wyglądały wspaniale, a smakowały jeszcze lepiej.