Wycieczka do Ojcowa

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
23 maja 2019

22 maja klasa 6 wyruszyła na całodniową wycieczkę. Zachmurzone niebo i przelotne opady deszczu pokrzyżowały nam plany i zamiast pieszej wędrówki po Ojcowskim Parku Narodowym wycieczkę rozpoczęliśmy od warsztatów ceramicznych w NCK-u (Nowohuckie Centrum Kultury).

Na zajęciach lepiliśmy miseczki z gliny na pierogi :). Z ogromnym zaangażowaniem wyrabialiśmy glinę, formowali naczynia i ozdabiali. Nasze wyroby zostawiliśmy do wysuszenia na dwa tygodnie. Po tym czasie Pani prowadząca wypali je w piecu garncarskim i będziemy mogli je odebrać.

Następnie autokarem pojechaliśmy do Ojcowa gdzie czekał na nas przewodnik. Ruszyliśmy na małą wędrówkę po okolicy od czasu do czasu skrapiani deszczykiem. Zrobiliśmy „parę” kroków po Dolinie Prądnika, zwiedziliśmy Jaskinię Ciemną przy świetle świec w towarzystwie małych nietoperzy. Skalna Maczuga Herkulesa i renesansowy Zamek w Piaskowej Skale to kolejne punkty wycieczki. Tam można było odbić metalową monetę, popatrzeć na piękne widoki i zrobić zdjęcia okolicy.

Po południu zajechaliśmy do Boroniówki, starej osady młynarskiej gdzie zwiedzaliśmy działający, zabytkowy młyn i tartak wodny. Widzieliśmy jak powstawała mąka i jak cięto drzewo, a wszystko za pomocą siły spadającej wody (bez prądu!).

Atrakcją pobytu były warsztaty lepienia pierogów i ich degustacja. Starsza Pani podała nam przepis według którego pod okiem gospodyni wyrabialiśmy ciasto, wałkowali i lepili pierogi wkładając do nich serowy farsz. Ugotowane, nasze wyroby zjedliśmy ze smakiem na talerzach zrobionych z otrąb (można było je zjeść, ale nie były zbyt dobre).

Wycieczka miała zakończyć się ogniskiem i tu znów pogoda uniemożliwiła nam pieczenie kiełbasek nad ogniem. Po całym dniu wędrówek i doznań grillowane kiełbaski zjedliśmy ze smakiem.

Pod wieczór dotarliśmy do domów pełni wrażeń i zaopatrzeni w przepis na smaczne pierogi.

Ewelina kl.6

Warsztaty ceramiczne i zwiedzanie Boroniówki oraz warsztaty lepienia pierogów sfinansowano z projektu Erasmus+ Arts for Life.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie